Parfymallergi – ett problem som ökar

Om du mår dåligt av parfym eller andra doftämnen kan det betyda att du har parfymallergi. Parfymämnen är något som vi utsätts för varje dag, till exempel när vi åker buss, är på jobbet eller går i skolan. Många produkter som vi använder dagligen innehåller också parfymer och kemikalier, som schampo, tvål, smink och tvättmedel. De flesta reagerar inte på de här ämnena men om du har parfymallergi kan det hända att du får eksem och andra hudproblem av vanliga hygien- och hushållsprodukter. Personer med astma kan också känna att deras symtom förvärras när de andas in parfym, rök, luftföroreningar och andra starka dofter.

Parfymallergi är en form av kontaktallergi som drabbar drygt en procent av den svenska befolkningen, både kvinnor, män och en del barn. Det är ett problem som har ökat de senaste 50 åren, förmodligen på grund av vår västerländska livsstil. Idag är parfymallergi den näst vanligaste formen av kontaktallergi, efter nickelallergi. Eftersom parfymer och starka dofter finns överallt kan det vara svårt att undvika dem och för en del kan allergin i värsta fall leda till långa sjukskrivningar.

Symtom på parfymallergi

Av de drygt 2 500 parfymämnen som finns är minst 100 allergiframkallande vid hudkontakt. Dessutom är det många ämnen som inte är retande på egen hand men blir allergiframkallande när de blandas med andra och lagras, vilket ofta är fallet med olika hygienprodukter. Eftersom många parfymer innehåller samma doftämnen utsätts vi för dem om och om igen varje dag.

Allergi mot parfym och kemikalier leder ofta till hudbesvär som allergiskt eksem. När det retande ämnet kommer i kontakt med huden innebär det att man kan få röda, torra utslag som kliar och ibland brister och vätskar sig. När blåsorna sedan torkar flagar huden. Symtomens svårighetsgrad beror på flera faktorer; hur känslig man är, hur starkt det allergiframkallande ämnet är och hur länge man varit i kontakt med det. Många hårfärger innehåller till exempel flera mycket starka ämnen som kan ge akuta eksem i ansiktet, hårbotten och på halsen. Hos frisörer kan ämnena leda till svårt handeksem.

Om man får i sig ämnet genom inandningsluften kan symtomen på parfymallergi likna de besvär som uppstår vid andra typer av allergi: nysningar, rinnsnuva, nästäppa, ögonirritation, klåda i halsen och huvudvärk. Symtomen kan också sätta sig i luftvägarna i form av andnöd, pipande andning och rethosta. Det kan bero på att det finns astma i botten. Men det är inte alltid parfymallergi eller astma som ligger bakom symtomen. Många kan istället ha en allmän överkänslighet (sensorisk hyperreaktivitet) mot parfymer, tobaksrök, blomdofter och avgaser.

Hur behandlas parfymallergi?

Det bästa sättet att slippa besvär från parfymallergi är att undvika de retande ämnena. Det kan man göra genom att använda milda och parfymfria rengörings- och hygienprodukter hemma. Prata även med ansvariga personer på jobbet eller i skolan om du själv eller ditt barn lider av parfymallergi, så att de kan göra så mycket som möjligt för att begränsa din exponering för det retande ämnet.

Eksem som orsakats av parfymallergi brukar först och främst behandlas med mjukgörande hudkrämer. Krämen hjälper till att återställa fukten i huden och bildar en barriär mot det retande ämnet. Ju fetare kräm, desto bättre resultat. Var inte rädd för att slösa – helst ska huden smörjas in varje dag för att krämen ska vara effektiv.

Ibland kan det bli nödvändigt att behandla med kortisonkräm för att dämpa inflammationen och lindra klådan. En del kan köpas receptfritt på apotek men om det inte hjälper inom någon vecka kan det hända att du behöver pröva något starkare som skrivs ut av läkare. Om du har svåra handeksem kan det också bli nödvändigt att ta kortisontabletter för att bryta den onda cirkeln. Var inte rädd för att fråga din läkare om olika alternativ och se till att du får en medicin som hjälper.

Om det är astma som gör att du mår dåligt av parfym behöver den behandlas med speciella astmamediciner, oftast en kombination av luftrörsvidgande och inflammationsdämpande läkemedel som tas med en inhalator. Däremot kan parfymallergi eller allmän överkänslighet mot dofter normalt inte behandlas med vanliga allergimediciner.