Kan du skilja mellan förkylning och allergiska symtom?

Tjej med förkylning eller allergi snyter sig

En del tror att de är förkylda när de i själva verket är allergiska. Då gäller det att veta hur du skiljer symtomen åt mellan förkylning och allergi.

Först och främst så klingar en förkylning av, ofta inom en vecka eller två.

Det gör inte allergin, så länge som du utsätter dig för det som du är allergisk mot – eller håller besvären borta med behandling. Har du känslan av att du har varit förkyld i en månad eller två bör du definitivt kontakta din doktor för att bli utredd.

Allergisk snuva är ofta vattnig medan förkylningssnuva kan tjockna. Det är också vanligt med feber när vid förkylning, ett symtom som inte brukar förekomma vid allergi. Vid allergi är det vanligt med röda kliande ögon eller att det kliar i näsan, och detta är inte så vanligt vid förkylningar.

Virus orsakar förkylningar

Förkylningar orsakas av virus som gör att du får en infektion i näsan eller i svalget. Vid förkylningar gäller det att hålla god handhygien. Viruset sprids till exempel via handtag som någon förkyld person har tagit i eller när en förkyld person i närheten nyser.

Personer som har allergisk astma brukar ofta få ökade besvär i samband med förkylningar. Därför är det bra att ha astmabehandlingen nära till hands i samband med förkylningsperioder.

Allergiska symtom beror på inflammation i näsans slemhinna

Om du har rinnsnuva, kliande näsa och ögon eller nästäppa på grund av allergi är orsaken inte virus utan en inflammation i näsans slemhinna. Inflammationen uppstår när slemhinnan i näsan kommer i kontakt med det du inte tål, det kan exempelvis vara pollen eller pälsdjur.

Om du är allergisk gäller det att behandla därefter. Använd inte vanligt avsvällande nässpray vid allergi utan se istället till att få nässpray som hjälper mot just allergi. Då som först kan symtomen minska och vardagen återgå till vanliga rutiner.