Orsaker till att man får anafylaktisk chock

Orsaker till att man får anafylaktisk chock

Anafylaxi är en svår allergisk reaktion som beror på att immunförsvaret har blivit överkänsligt mot något som egentligen inte är farligt. När kroppen reagerar på ett allergen aktiveras mastceller, som frigör histamin och andra ämnen som kan orsaka eller förvärra inflammation. Orsaken till anafylaxi kan antingen vara allergisk eller icke-allergisk. Vanliga orsaker till anafylaktisk chock är vissa livsmedel eller födoämnen, bi- eller getingstick, mediciner eller naturgummilatex. Ibland är det helt uppenbart vad man inte tål, medan det ibland kan vara svårt att identifiera orsaken till anafylaxin.

Här är några exempel på vad som kan orsaka anafylaktisk chock:

Livsmedel

Hos barn är ägg, komjölk, fisk, vete, soja, nötter och jordnötter de födoämnen som oftast utlöser anafylaktiska reaktioner. Barn växer ofta ifrån allergier mot mjölk, soja och ägg - men inte jordnötter, nötter, skaldjur och fisk. Hos tonåringar och vuxna är nötter, fisk och skaldjur de vanligaste utlösande faktorerna. Frukt och grönsaker och en del kryddor och livsmedelstillsatser kan också orsaka anafylaxi. Hos extremt känsliga personer kan anafylaxi till och med uppstå om de kysser någon som har ätit ett födoämne som de reagerar emot.

Insektsstick

Vissa personer får svåra allergiska reaktioner när de blir stuckna av bin, getingar eller andra insekter. Det är framförallt äldre och personer med otillräckligt behandlad astma som drabbas av anafylaxi på grund av bi- eller getingstick .

Mediciner

Penicilliner är den vanligaste läkemedelsgruppen som orsakar anafylaxi. Det är ungefär dubbelt så vanligt att det inträffar vid intramuskulär eller intravenös behandling jämfört med om man behandlas med tabletter.

Andra läkemedel som ofta förknippas med allergiska reaktioner:

 • Aspirin
 • Malarialäkemedel
 • Sedativa hypnotika
 • Anestetika
 • Antipsykotika
 • Antihypertensiv behandling

Naturlatex

Syntetiskt latex verkar vara mindre allergiframkallande än naturlatex. Naturgummilatex är vanligt i t.ex. undersökningshandskar, ballonger, badleksaker, bälten, kondomer, elastiska band, suddgummin, sportutrustning, medicinska produkter, handskar och en del skor.

Hur kan man förebygga en allergichock?

Om du har vissa riskfaktorer för anafylaxi, till exempel om anafylaxi går i släkten, eller om du själv har astma, eksem eller allergier, är det extra viktigt att vara vaksam på situationer som kan utlösa en svår allergisk chock. Det bästa sättet att undvika anafylaxi är nämligen att undvika det som man inte tål. Detta kan naturligtvis vara svårt men genom att tänka förebyggande kan du minska risken för svåra allergichocker:

 • Be om en allergiutredning. Om du redan har haft en anafylaktisk chock är det viktigt att din allergi utreds ordentligt av en specialist, så att du vet vilka ämnen du ska undvika. Även en lindrig allergichock kan öka risken för en allvarligare reaktion i framtiden.
 • Läs innehållsförteckningar. Om du är allergisk mot ett födoämne är det viktigt att läsa innehållsförteckningar på alla förpackningar när du handlar och lagar mat. När du äter på restaurang är det bra att fråga personalen om ingredienserna i maten och hur den har tillretts, eftersom även mycket små mängder allergener kan orsaka anafylaktisk chock.
 • Informera omgivningen. Berätta för familj och vänner om din allergi och hur de kan känna igen tecknen på en anafylaktisk chock. Se till att din läkare känner till eventuella läkemedelsallergier innan du eller ditt barn får behandling. Om det är ditt barn som har anafylaxi är det också viktigt att informera förskola/skola och andra personer som ibland har hand om barnet.
 • Ta med dig egen mat. Räkna inte med att andra alltid anpassar sig efter din allergi eller kommer ihåg vad det är du inte tål. Inför sociala sammankomster kan det därför vara bra att erbjuda sig att ta med en rätt som du vet att du kan äta. Det gäller även om det är ditt barn som är allergiskt. Packa gärna ner ett litet mellanmål om ni är ute och du är osäker på när och var ni ska äta.
 • Var försiktig med bin och getingar. Gå inte omkring barfota om du är allergisk mot bi- eller getingstick och undvik blomdoftande parfym och färgglada kläder, eftersom dessa attraherar pollinerande insekter. Håll dig borta från getingbon och bikupor, och försök inte slå eller vifta bort bin eller getingar, eftersom de oftast sticker i självförsvar.
 • Ha mediciner inom räckhåll. Adrenalin är den viktigaste behandlingen mot anafylaxi och om du ligger i riskzonen bör du alltid ha med dig två adrenalinpennor. Kontrollera bäst före-datumet på medicinen och se till att du vet hur den ska tas om du eller ditt barn skulle få en allergichock. Det är även bra om familj och nära vänner känner till hur pennan fungerar, så att de vid behov kan hjälpa dig.