Vad är allergi?

Frömjöl, vad är allergi

Var femte person i Sverige har någon form av allergi. Pollen, pälsdjur, kvalster och vissa livsmedel är exempel på sådant som man ofta blir allergisk mot.

Vid pollen- och pälsdjursallergi brukar man få rinnsnuva, nästäppa, nysningar och klåda i näsan.

Många får också röda, kliande och svidande ögon. Tänk på hur eländig, trött och hängig du kan känna dig när du är förkyld – för många allergiker är detta vardagsmat! Man kan tycka att lite hösnuva inte är så farligt, men många pollen- och pälsdjursallergiker påverkas märkbart i sin vardag. Många gånger kan man behöva göra livsstilsförändringar till följd av allergin.

Ta hand om din allergi ­och minska risken för astma

Om du är allergisk mot till exempel pollen eller pälsdjur gäller det att försöka undvika det du inte tål så gott det går. Ibland är det lättare sagt än gjort, exempelvis på våren om du är pollenallergiker. Då gäller det att tidigt behandla dina symtom. Genom att förebygga och behandla besvär av pollen- och pälsdjursallergi, minskar nämligen risken för att utveckla eller förvärra allergiska astma.

Om du har lättare symtom på grund av din pollenallergi kan du eventuellt hitta receptfria allergiläkemedel på apoteket. Dessa fungerar för en del men många behöver söka hjälp hos doktorn för att få läkemedel som hjälper dem. Om du ändå fortsätter att ha besvär av din allergi får du inte ge upp. Antingen kan du få prova en annan behandling eller få remiss till en allergimottagning för vidare allergiutredning. Ge inte upp! Du kan må bättre!