Skaffa husdjur trots allergi och astma?

Pojke med kanin

Många barn med astma har någon form av djurallergi. För en del är besvären så lindriga att de kan vara allergiska mot sitt eget husdjur utan att märka det. För andra räcker det att träffa någon som har kläder på sig som varit i kontakt med ett djur för att astman ska ge sig till känna.

För barn som är allergiska mot djurdamm innebär skolmiljön ofta ökade besvär. Partiklar från djur i skolkompisarnas kläder kan ge symtom och bidra till större behov av medicinering. Pälsdjursallergiska barn måste naturligtvis undvika att ha djur hemma som de inte tål.

Vilka husdjur fungerar trots astma och allergi?

Det finns idag ett antal hundraser som flertalet personer med pälsdjursallergi ofta tål. Det är givetvis individuellt, men kan ändå ge en viss vägledning ifall man funderar på att skaffa hund. Hos hundar är det inte pälsen som ger allergi, utan hudavskrap, saliv, urin och annat som framkallar allergin.

Vissa barn med pälsdjursallergi kan ha burfåglar som sällskapsdjur. Däremot kan fågelmaten och det spån som finns i buren ge problem. Det är bra att kontrollera i förväg om barnet är allergiskt även mot spån och fågelmat.

Allergi mot katter är den vanligaste formen av djurallergi. Kattallergener - ämnen som utlöser allergin - kan finnas nästan överallt. Och de kan finnas kvar i ett hem flera år efter att katten har flyttat. En del barn har så svåra besvär att de inte ens kan vistas i närheten av en katt. Andra får lindrigare besvär med rinnande näsa, nysningar, hosta eller kliande ögon. Katt brukar sällan vara ett möjligt alternativ när man ska skaffa husdjur och någon i familjen är allergisk.

Andra djur som däremot brukar fungera bra är till exempel sköldpaddor, ödlor eller ormar.

Barn som vill prova att rida trots pälsdjursallergi kan eventuellt tåla Basjkirhästar. Flertalet ridskolor och turridningsföretag använder numera Basjkirhästar eftersom denna hästras har rykte om sig att vara allergivänlig.

Ibland gäller det att verkligen undersöka vad som fungerar och inte. För barnet kan det betyda väldigt mycket att få umgås med djur, även om inte alla sorter fungerar.