Röda, kliande, irriterade ögon - vanligt symptom på allergi!

Rinner och kliar dina ögon? Är ögonen röda och ögonlocken svullna? Då är det mycket möjligt att du har allergisk konjunktivit, en allergisjukdom som påverkar ögonen. Allergisk konjunktivit är framförallt vanligt hos personer som har astma eller rinit, en allergisjukdom som påverkar näsans slemhinnor och leder till nysningar, nästäppa och rinnsnuva.

Allergisk konjunktivit uppstår i regel när ett allergen som virvlar omkring i luften fastnar i ögonens slemhinnor. När detta händer triggas en reaktion igång i kroppen som gör att olika ämnen, bland annat histamin frigörs, vilket ger de allergiska symtomen. Om du är pollenallergisk är besvären säsongsbundna, men om du är allergisk mot pälsdjur eller kvalster kan du ha symtom av kliande, röda och irriterade ögon året runt. En del får även knottror på insidan av ögonlocket. Symtomen kan förvärras av torra ögon och föroreningar i luften. Allergisk konjunktivit brukar vara tillfällig och lättbehandlad men om besvären inte går över kan du be att få remiss till en ögonläkare, som kan göra en ordentlig utredning och eventuellt skriva ut starkare mediciner. Du ska inte behöva acceptera att gå och dra på symtom från ögonen.

Andra ögonallergier

I sällsynta fall kan ögonallergier bli svåra och kroniska. Vernaliskonjunktivit är ett exempel på en svår allergisk konjunktivit som främst drabbar pojkar innan de nått puberteten. De som drabbas har ständig klåda och ljuskänslighet i ögonen, och sjukdomen kan inte behandlas med vanlig allergimedicin. Lyckligtvis brukar vernaliskonjunktivit växa bort.

Atopisk keratokonjunktivit är en annan slags ögonallergi som kan leda till svåra besvär. Det är en inflammatorisk sjukdom som drabbar personer med atopiskt eksem och visar sig genom att man får eksem på ögonlocken, kronisk bindhinnekatarr och sår på hornhinnan. Sjukdomen debuterar ofta i tonåren.

Svår ögonallergi som inte behandlas ordentligt kan leda till permanenta synnedsättningar, så det är viktigt att symtomen utreds av läkare om de inte försvinner.

Hur behandlas ögonallergi?

Det bästa sättet att slippa ögonirritation om du är allergisk är att undvika det som du inte tål och låta bli att gnida dig i ögonen. Det är även bra att undvika rökiga lokaler, klorerade simbassänger, smink och att sitta i drag. Om inte det är möjligt finns flera allergibehandlingar att ta till:

  • Koksaltlösning kan användas för att tvätta ögonen och på så vis lindra symtom.
  • Kalla kompresser och tårersättningsmedel hjälper till att skölja bort allergenet från ögats yta och kan hjälpa mot lindriga besvär.
  • Antihistamintabletter brukar ha viss effekt både på kliande ögon och hösnuva. Tabletterna hjälper inom någon timma. Även nässpray med antihistamin ger effekt på ögonsymtom och hjälper oftast inom 15-30 min.
  • Ögondroppar som innehåller antihistaminer är ett bra alternativ om besvären främst kommer från ögonen. De lindrar snabbt och kan användas regelbundet. Ibland behöver man använda dropparna under en längre tid för att hålla allergin under kontroll
  • Ögondroppar med natriumkromoglikat kan bromsa den allergiska reaktionen genom att hindra mastceller i slemhinnan från att frigöra histamin. Men kromoner har inte omedelbar effekt och behöver tas några dagar innan man väntas få besvär av exempelvis pollen. Ögondropparna fungerar vid lättare besvär.
  • Kortison kan ges som nässpray eller i tablettform. Kortison dämpar inflammationen i kroppen och lindrar på så vis allergisymtomen. Nässpray som enbart innehåller kortison har ofta inte så bra effekt på allergiska symtom från ögonen. Då är det effektivare att använda nässpray som innehåller både antihistamin och kortison som ger effekt på symtom från både ögon och näsa.
  • Allergivaccination är en tillvänjningsbehandling som innebär att man får sprutor med små doser av allergenet under flera år. Gräspollenvaccin finns även som tablett. Allergivaccinering brukar bara bli aktuellt om man har prövat andra mediciner och dessa inte har hjälpt.