Kliar det i halsen? Är du hes? Det kan vara symtom på allergi

Om du periodvis är hes eller känner att det kliar i halsen och gommen, kan det vara tecken på att du är allergisk. Klåda och svullnad i mun och svalg drabbar framförallt de som är allergiska mot pollen och vissa livsmedel. Personer med pollenallergi eller andra luftvägsallergier kan också drabbas av heshet. Det beror på att slemhinnan i stämbanden blir irriterad. Sambandet mellan heshet och luftvägsallergier är inte helt klarlagt men nyare forskning tyder på att obehandlad pollenallergi kan leda till kronisk röstpåverkan.

Pollen och klåda i halsen

Pollenallergi brukar framförallt förknippas med nästäppa, rinnsnuva och klåda i ögonen men de som har en kraftig allergi kan också känna att det kliar i halsen och munnen när det är mycket pollen i luften. De här symtomen kan även visa sig utanför pollensäsongen när en pollenallergiker äter vissa livsmedel. Det beror på att allergenet i pollen liknar allergenet i vissa födoämnen, som därför kan utlösa liknande allergiska reaktioner. Det kallas för korsreaktioner eller orala allergisyndrom. Oftast är det råa frukter och grönsaker som leder till överkänslighet, eftersom allergenet förstörs när livsmedlet tillagas. Det gäller dock inte nötter och selleri.

Allergisk mot Kan ge överkänslighet mot dessa livsmedel
Gråbo Selleri, paprika, persilja, fänkål, banan, melon och morot
Björkpollen Äpplen, päron, nötter, morot, selleri, stenfrukter, jordgubbar
Gräs Jordnötter, sojabönor, ärtor, vete, tomat och lök

Förutom att det kliar i munnen och halsen, kan korsreaktioner leda till att läpparna svullnar. Det kan vara obehagligt men är i de allra flesta fall helt ofarligt och det brukar inte dröja länge innan reaktionen går över. Det är långt ifrån alla pollenallergiker som får dessa korsreaktioner, men det är något som ökar i Sverige.

Allergi mot livsmedel

Matallergi är ovanligt - bara ett fåtal procent av befolkningen beräknas vara allergisk mot något livsmedel. Men många fler är intoleranta mot vissa födoämnen och symtomen förväxlas ibland med allergi. Skillnaden är att en matallergi kan vara livshotande medan matintolerans brukar vara relativt ofarligt. De vanligaste allergenerna är mjölk, ägg, jordnötter, vete, soja, fisk, skaldjur, valnötter, hasselnötter, cashewnötter, pistagenötter och mandel. Upp till 90 procent av matallergikerna är överkänsliga mot något av de här livsmedlen. Förutom att det kliar i munnen och halsen, kan matallergi leda till hudbesvär, magont, diarré, kräkningar, eksem och nässelutslag.

Barn drabbas i betydligt högre grad av matallergi än vuxna. Allergi mot ägg, mjölk, jordnötter och fisk uppkommer ofta under de första levnadsåren. Små barn kan ibland även få tillfälliga, icke-allergiska reaktioner på olika frukter. Det kan bland annat yttra sig som utslag och rodnad runt munnen. Som tur är växer många matallergier bort innan barnet nått skolåldern. Nöt- och jordnötsallergier brukar man däremot få dras med hela livet.

Vissa matallergier, särskilt mot jordnötter och andra nötter, kan orsaka svåra och till och med livshotande reaktioner. Det kallas för anafylaktisk chock. Tidiga symtom på anafylaktisk chock kan vara nässelutslag, klåda, illamående, nästäppa, rinnsnuva, klåda i halsan, heshet och lindrig astma. Vid en svår allergichock kan man dessutom få andnöd, svår astma och blodtrycksfall. Om du misstänker att ditt barn har en matallergi är det därför viktigt att den utreds ordentligt av en läkare. Matallergi kan inte botas, utan behandlas genom att man slutar att äta den mat som man är allergisk mot. Har man ändå fått i sig något som man inte tål kan det hända att en läkare behöver skriva ut medicin. Om man har risk för att drabbas av en anafylaktisk chock är det viktigt att alltid ha med sig en adrenalinpenna, då detta är ett livshotande tillstånd som kräver omedelbar behandling.