Allergimedicin hjälper mot besvären

Det finns numera många receptfria och receptbelagda allergimediciner som kan hjälpa dig att bli av med besvären. Det finns alltså ingen anledning att acceptera att du får nysattacker och rinnsnuva varje vår när träden blommar, eller att ögonen kliar och svullnar upp när du träffar vänner som har husdjur. Om du tror att du behöver leva med allergiska symtom är det dags att tänka om!

Vilken typ av allergimedicin som passar dig bäst beror på vad du är allergisk mot, vad du har för symtom, hur känslig du är och hur ofta du utsätts för det som du inte tål. Ibland måste man prova sig fram innan man hittar något som hjälper. Det är också vanligt att kombinera olika typer av allergimediciner för att få bukt med olika typer av symtom.

Receptfria allergimediciner

Om du tror att du är allergisk mot exempelvis pollen kan du först prova att medicinera dig själv med receptfria läkemedel. Här är några av de vanligaste allergimedicinerna som finns på apotek:

Antihistamintabletter

Allergitabletter med antihistamin är ofta det första läkemedlet som man brukar prova mot lindriga och kortvariga allergiska besvär. De kan användas vid pollen-, pälsdjurs-, kvalster- och köldallergi, och i vissa fall även matallergi. Antihistamintabletter brukar fungera bra mot nysningar, rinnsnuva och klåda i näsan, samt lindriga ögonbesvär. Däremot har de sämre effekt mot nästäppa.

Nässpray

Om dina allergiska besvär brukar sätta sig i näsan finns det många olika typer av receptfria nässprayer att välja på. Några av de vanligaste sorterna innehåller antihistaminer, som är snabbverkande och hämmar kroppens allergiska reaktion. Till skillnad från antihistamintabletter är nässpray med antihistamin även verksamt mot nästäppa. Det finns även nässpray med kromoner. De hindrar vissa celler i näsans slemhinna från att släppa ifrån sig histamin och andra inflammationsframkallande ämnen, men är inte lika effektiva mot nässymtom som antihistaminer. Vid långvariga besvär kan man behöva ta nässpray med kortison, som dämpar inflammationen i näsan och hindrar den från att sprida sig.

Ögondroppar

Om dina besvär kommer från ögonen kan du behandla med receptfria ögondroppar. Precis som med nässpray finns de med antihistaminer eller kromoner. Antihistaminerna verkar snabbt, inom 15 minuter, men effekten sitter inte i så länge. Kromonerna behöver längre tid på sig innan de nå

Receptbelagda allergimediciner

Om du har medicinerat dig med receptfria allergiläkemedel och fortfarande har besvär behöver du kontakta läkare. Berätta då om dina symtom och om vilka mediciner du redan har tagit, så att du kan få prova något effektivare.

Om du är osäker på vad du är allergisk mot är det möjligt att du först behöver göra en allergiutredning för att få rätt behandling. Om du förutom allergi har astma behöver du även ta särskild astmamedicin.

Läkare kan även skriva ut läkemedel som bara finns på recept. Ett sådant exempel är nässpray som innehåller en kombination av antihistamin och kortison. En sådan spray hämmar den histaminutlösta allergiska reaktionen och motverkar själva inflammationen i näsan. Det innebär att den både lindrar dina besvär snabbt och att den också verkar långsiktigt genom att dämpa svullnaden i nässlemhinnan.

I vissa fall kan läkaren skriva ut kortisontabletter, som verkar i hela kroppen och gör att inflammationen i slemhinnan dämpas. På grund av risken för biverkningar brukar de bara ges i korta kurer. De används bara om man redan har provat ögondroppar och nässpray, och dessa inte har gett någon effekt.

Om du använder allergitabletter, ögondroppar och nässpray regelbundet men ändå inte är fri från symtom kan du få göra en allergivaccinering. Det innebär att man under flera års tid får sprutor med små mängder allergen för att kroppen gradvis ska vänja sig vid det det ämne som den inte tål.

När ska jag söka hjälp?

Tveka inte att kontakta läkare om du inte blir helt besvärsfri av din medicin. Det betyder att din allergi inte är välbehandlad och att du behöver prova något annat. Det är också viktigt att söka hjälp om du får astmaliknande symtom, om du har besvär av allergin hela året, om du bara har besvär med den ena näsborren eller ögat, eller om du får luftrörsbesvär när du tränar. Små barn som får besvär av pollen bör också undersökas av läkare. Var inte rädd för att stå på dig – kom ihåg att din livskvalitet inte ska behöva påverkas negativt av din allergi.