Täppt och rinnande näsa på grund av allergi? Då kan allerginässpray hjälpa
Om näsan känns täppt eller rinner på grund av allergi kan en allerginässpray ofta lindra besvären. Det finns många olika typer av nässpray att välja på beroende på vilka symtom du lider av mest och hur din vardag påverkas. En del nässprayer är receptfria och kan köpas på apotek. De hjälper ofta om dina allergibesvär är tillfälliga och lindriga. Men vid mer besvärande symtom räcker i många fall inte en receptfri spray och det är då viktigt att kontakta sin läkare för att få ett effektivare läkemedel. När du pratar med din läkare är det viktigt att du berätta hur du besväras av dina symtom, vad du har provat för mediciner hittills och hur de fungerade, så att ni tillsammans kan hitta ett annat alternativ. Målet är att du ska bli helt besvärsfri, så att din allergi inte försämrar din livskvalitet.
Olika typer av nässpray
Antihistamin
När man är allergisk överreagerar immunförsvaret genom att ge ifrån sig histamin och andra ämnen när man kommer i kontakt med exempelvis pollen eller pälsdjur. Antihistaminer blockerar effekten av histaminet, så att den allergiska reaktionen hämmas. Nässpray med antihistamin är snabbverkande och brukar fungera bra för kortvariga och lindriga besvär, och har främst effekt på symtom som nysningar, klåda i näsan och rinnsnuva. Däremot är effekten på nästäppan inte lika bra. Det finns flera nässprayer med antihistamin att köpa receptfritt på apotek, men de kan även fås på recept. Antihistamin finns även som ögondroppar och som tablett.
Alla blir inte hjälpta av receptfria antihistaminnässpray. Då kan ett nässpray som kombinerar både antihistamin och kortison vara ett alternativ. En sådan spray hämmar inte bara den histaminutlösta allergiska reaktionen utan motverkar även själva inflammationen i näsan. Nässpray med antihistamin och kortison kan skrivas ut av läkare och är effektivt mot nästäppa, rinnsnuva, nysningar, klåda i näsan samt röda, rinnande och kliande ögon.
Kromoner
Nässpray med kromoner kan användas för lindriga och kortvariga besvär i näsan. Man vet inte riktigt hur kromoner fungerar, men förmodligen hindrar de vissa celler i näsans slemhinna från att släppa ifrån sig histamin och andra inflammationsframkallande ämnen, så att den allergiska reaktionen mildras. Det tar några dagar för kromoner att få full effekt, så det är viktigt att börja behandlingen tidigt. Ämnet finns även i form av ögondroppar och som pulver eller vätska vid behandling av astma.
Kortison (nasal steroid)
Kortisonnässpray dämpar svullnaden i nässlemhinnan, vilket gör att främst nästäppan minskar. Det hindrar också inflammationen i nässlemhinnan från att sprida sig. Det kan ta ett par dagar, ibland flera veckor, innan kortisonsprayen får full effekt. Om man är pollenallergiker behöver man därför påbörja behandling redan någon vecka innan träden börjar blomma för att få bästa effekt, vilket ibland är svårt att komma ihåg. Kortisonnässpray finns att köpa receptfritt på apotek men kan också skrivas ut på recept av en läkare.
Om du har mer besvärande symtom är det inte säkert att det räcker med en receptfri spray. I så fall kan du prata med din läkare om att få pröva en mer effektiv behandling. Det finns bland annat en receptbelagd nässpray som innehåller både antihistamin och kortison. En fördel med kombinationsnässprayen är, förutom effektiv symtomlindring, att den verkar inom 15 minuter – alltså betydligt snabbare än en nässpray som enbart innehåller kortison. Kortison för näsan kan även fås som inhalationspulver om läkaren förskriver detta.
Beroende av nässpray?
Om du vet att din snuva och nästäppa beror på allergi ska du undvika att använda vanliga förkylningsnässpray. Förkylningssprayerna minskar svullnaden i näsan genom att dra ihop blodkärlen men de har ingen effekt på själva allergin. Använder man dem för länge kan näsan dessutom förlora förmågan att själv dra ihop kärlen, vilket då får en motsatt effekt. Det kan leda till en ond cirkel som gör att man blir beroende av nässpray. Om du har gått och dragit på symtom länge och du är osäker på om du är allergisk eller om det är något annat som orsakar besvären ska du kontakta läkare, så att du kan bli ordentligt utredd.
Oavsett vad det är som orsakar din snuva kan det vara värt att pröva att göra en nässköljning med en enkel saltvattenlösning som komplement till annan behandling. När man sköljer näsan spolas pollen, bakterier och andra irriterande ämnen ut och många upplever att besvären då lättar. Nässköljning ersätter dock ofta inte annan behandling, utan kan istället ses som ett tillägg till dessa för att öka chansen att må så bra som möjligt.
Har du koll på din allergi?
Gör vårt självtest och ta reda på om din allergi är under kontroll.