Antihistamin vanligaste vapnet mot allergi

Om du är allergisk är det stor chans att dina mediciner innehåller antihistamin. Ämnet finns både i tabletter, nässpray och ögondroppar, och är ofta det läkemedel som prövas först vid lindriga och kortvariga allergiska besvär. Antihistamin kan även kombineras med andra typer av läkemedel för att få en bättre effekt. Antihistamin kan hjälpa mot många typer av allergi, bland annat mot pollen, pälsdjur, kvalster, kyla, mögel och viss mat.

Antihistamintabletter finns både receptfritt på apotek och i läkemedel som skrivs ut av läkare. Det kan användas av både barn och vuxna. Även om antihistamintabletter brukar vara effektiva mot allergi är det inte säkert att de hjälper mot alla dina symtom. För att du ska bli kvitt besvären kan det hända att du behöver ta flera olika läkemedel, eller ett kombinationspreparat där antihistamin är en av de aktiva substanserna. Ge inte upp om du inte blir besvärsfri direkt - be din läkare att få pröva något annat om din nuvarande medicin inte hjälper!

Hur fungerar histamin och antihistamin?

Histamin är en signalsubstans som finns naturligt i kroppen och bland annat påverkar immunförsvaret. När kroppen kommer i kontakt med ett ämne som den inte tål, till exempel när pollen virvlar omkring i luften och fastnar i näsans och ögonens slemhinnor, frigörs histamin från särskilda mastceller, eller ”allergiceller”, i slemhinnorna. Histaminet gör att blodkärlen utvidgar sig och slemhinnan svullnar upp. Ögonen börjar rinna och klia, och näsan rinner och kliar. Histaminet kan också göra att man får nässelutslag eller att luftvägarna drar ihop sig, vilket kan leda till astmasymtom.

Antihistaminet blockerar effekten av histaminet och dämpar på så vis den allergiska reaktionen. Histamin frisätts tidigt i den allergiska reaktionen och blockering av histaminet med hjälp av antihistamin gör att man känner sig bättre snabbt – inom en timme med tabletter och inom 15 minuter med nässpray och ögondroppar.

Fördelar och nackdelar med antihistamin

Enbart antihistamintabletter kan räcka vid lättare allergibesvär, men vid lite mer besvärande symtom behöver man ofta ta till något annat. Antihistaminer har ofta bra effekt mot rinnsnuva, nysningar och klåda i näsan men däremot är effekten på nästäppa inte lika bra.

Även om antihistamin lindrar allergibesvären snabbt bromsar de inte heller själva inflammationen i slemhinnan. Därför är det vanligt att kombinera antihistamin med ett kortison som dämpar själva inflammationen. Man kan antingen göra detta genom att ta flera olika mediciner (t ex antihistamintabletter + kortisonnässpray) eller en nässpray som kombinerar antihistamin och kortison i ett och samma läkemedel. Fördelen med detta är att man på så sätt får verkan på två fronter och att effekten kommer snabbt, redan inom 15 minuter.

Biverkningar av antihistaminer

Antihistaminer har få biverkningar men äldre tabletter kan ibland orsaka trötthet, dåsighet och huvudvärk. Nässpray och ögondroppar med antihistaminer kan ibland irritera slemhinnorna när man tar medicinen men annars är det ovanligt med biverkningar bland moderna antihistaminläkemedel. De flesta anses säkra både när man är gravid och ammar.

Om du får biverkningar eller inte är besvärsfri av dina antihistaminer är det viktigt att du pratar med din läkare om andra alternativ. Alla reagerar olika på olika mediciner och även om du inte blir bra av en sort är det mycket möjligt att du kan bli hjälpt av en annan.

Histamin i mat

Histamin finns även i viss mat och kan orsaka matförgiftning hos såväl allergiker som icke-allergiska personer. Det kallas histaminintolerans och beror på att kroppen inte kan bryta ner stora mängder histamin. Även om det kan drabba alla är vissa allergiker och astmatiker känsligare för histamin i mat än andra.

Mat som innehåller mycket histamin är bland annat vin, ädelost, surmjölksprodukter, fiskolja, makrill, sardeller, tonfisk, sojasåser, lagrade köttprodukter och fermenterade grönsaker. Generellt sett kan man säga att ju längre maten har lagrats, desto mer histamin innehåller den. Ofta krävs det att man äter mer än ett livsmedel med hög histaminhalt för att det ska bli en reaktion. Man kan då få symtom som illamående, kräkningar, magont, diarré, förstoppning, nässelutslag, rodnader och huvudvärk. I värsta fall kan det leda till symtom som liknar en allergichock, eller anafylaxi, men det är mycket ovanligt. Om man är histaminintolerant ska man undvika att äta livsmedel med mycket histamin och kan behandla med antihistamintabletter efter behov.