Björkpollen och björkallergi

När björkpollen blommar kan det innebära att de som är allergiska får symtom på björkallergi. Symtomen när man är allergisk mot björk är desamma som vid andra typer av pollenallergi. Björkpollen blommar vanligtvis mellan april och juni, men redan i mars kan björkpollen förekomma. Om du vill se när olika typer av pollen som t ex gråbo och gräs blommar kan du titta i vår pollenkalender här på hemsidan.

Om björkar och björkpollen

Björkar är en typ av lövfallande träd eller buskar. Björksläktet brukar kallas för betula. Dess hängen anläggs under sensommaren och dess pollen blommar under påföljande vår. Björkpollen sprids med vinden efter att hängena mognat och fallit sönder. Det finns ungefär 60 olika typer av björkar varav tre förekommer vilt i Sverige; vårtbjörk, glasbjörk och dvärgbjörk. Vissa andra björkarter odlas också som prydnadsträd.

Björkpollen kan orsaka björkallergi

Symtom vid pollenallergi

När man får en allergisk reaktion frigörs retande ämnen, som t ex histamin. Detta leder till symtomen som man får när man kommer i kontakt med sitt allergen (ämnet man är överkänslig mot).

Några typiska symtom vid pollenallergi är:

  • Snuva (”rinnande näsa”)
  • Täppt näsa
  • Nysningar
  • Klåda i näsan
  • Rinnande, röda och kliande ögon
  • Trötthet

När man är allergisk mot björk eller andra typer av pollen kan man förväxla symtomen med en långvarig förkylning. Om man inte vet om man har pollenallergi eller vilken typ av pollen man är allergisk mot kan man titta i pollenkalendern för att se om man har symtom samtidigt som någon av dem blommar.

Pollenallergi kan även leda till astmabesvär under pollensäsongen. Då brukar man få ihållande hosta, svårt att andas och pipande andning. Om man får astma på grund av pollen bör man kontakta en läkare för att få lämplig behandling.

Korsreaktioner vid björkpollenallergi

Björk-, al- och hasselpollen innehåller identiska proteiner vilket beror på att de är så nära släkt. Om en björkpollenallergisk individ testas för al- och hasselpollen kommer testerna bli positiva och under år med mycket al- och hasselpollen kan även symtom uppstå. De som är rejält björkpollenallergiska kan uppleva obehagliga symtom från mun och svalg med känsla av slemhinnesvullnad vid förtäring av äpple, kiwi, persikor/nektariner, körsbär, hasselnöt, mandel, valnöt och sojamjölk.

Även reaktioner mot sockerärtor, banan och tomat kan förekomma. Värst blir besvären under och kort efter pollensäsong, men många får undvika korsreagerande livsmedel hela året. Obs! Dessa reaktioner blir inte farliga.

Är din björkallergi rätt behandlad?

Allergi kan behandlas med flera typer av receptfria och receptbelagda läkemedel. Oavsett om man är allergisk mot björkpollen eller någon annan typ av pollen är målet med behandlingen detsamma; att man ska bli fri från sina symtom. Klicka här för att göra allergitestet och ta reda på om din allergi är under kontroll. Om du har symtom bör du kontakta din läkare för att få effektivare behandling.