Trötthet - vanligt symtom vid allergi

allergisymtom trötthet

Allergi leder lätt tankarna till hösnuva och irriterade ögon, men trötthet är också ett vanligt symtom på allergi. Medan besvären i näsan och ögonen ofta inträffar inom några minuter efter att man kommit i kontakt med allergenet, det vill säga det retande ämnet, kan trötthet, huvudvärk, lock för öronen och sinnesförändringar som försämrat minne, koncentrationssvårigheter och irritation, komma flera timmar senare. Det är lätt att känna att livskvaliteten försämras av att man ständigt är trött, men som tur är finns det hjälp att få.

Säsongsbunden trötthet på grund av allergi

Om du är tröttare än vanligt vissa tider på året, till exempel på vår och sommar, kan det hända att du har pollenallergi. Oftast har man i så fall även andra vanliga allergisymtom, till exempel rinnsnuva och nästäppa, nysningar, kliande, röda och svullna ögon, och klåda i hals och näsa.

I Sverige är det vanligast att man är allergisk mot gräs- eller björkpollen, men pollen från gråbo, som är en vanlig örtväxt, och andra växter kan också ge problem. Ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna får besvär av pollen under vår och sommar och många känner av sin allergi under hela pollensäsongen, från mars till augusti.

Allergi året om

En del känner trötthet på grund av sin allergi året runt. Det kallas för icke-säsongsbunden, eller perenn allergi, och kan vara svårare att diagnostisera. Hundallergi, kattallergi och kvalsterallergi är några typer av perenn allergi.

Både säsongsbunden och icke-säsongsbunden allergi behandlas i första hand med mediciner som du själv kan köpa på apotek. För lindrigare säsongsbunden allergi brukar läkare i första hand rekommendera receptfria antihistamintabletter; för svårare eller långvariga besvär kan nässpray med kortisonliknande läkemedel vara ett alternativ. För starkare effekt kan både antihistamintabletter och nässpray kombineras.

Ge inte upp om du ändå inte är besvärsfri. Din läkare kan skriva ut starkare, receptbelagda läkemedel och kan hjälpa dig att hitta en behandling som passar. I vissa fall av allvarlig allergi kan det bli aktuellt med allergivaccinering, då allergenet vid upprepade tillfällen injiceras i allt större doser för att kroppen gradvis ska vänja sig vid det. En sådan behandling tar oftast 3-5 år.