Vanliga symtom vid allergi

Om du ofta får rinnsnuva, nästäppa, nysningar, klåda i näsan och irriterade ögon kan det hända att du är allergisk mot något i din omgivning, till exempel pollen, hundar eller katter. Runt 40 procent av svenskarna har numera allergi och det är en av våra största folksjukdomar.

Symtomen varierar beroende på vilken typ av allergi du har, hur känslig du är och hur stor exponering av det retande ämnet, eller allergenet, som du har utsatts för. En del misstar symtomen för en långdragen förkylning men om besvären håller i sig i flera veckor kan det röra sig om en allergi.

Allergisk rinit - hösnuva

Ta dina allergisymtom på allvar

Symtomen vid allergi kan leda till att du känner dig trött och orkeslös i skolan eller på jobbet, och många upplever att de har svårt att koncentrera sig. För att slippa besvär och för att du ska kunna leva så normalt som möjligt är det därför viktigt att ta reda på vilka som orsakar dina symtom. I första hand ska du undvika det du inte tål - åtminstone så gott det går. Se också till att få en allergibehandling som fungerar och lindrar dina symtom.

Om du har lätta besvär kan du ofta hitta hjälp på apoteket. Om inte apoteket har något som hjälper är det viktigt att du går till läkare för att få prova en receptbelagd behandling. Det finns god hjälp att få vid allergiska besvär och ingen ska behöva lida av sina allergisymtom.

Olika symtom för olika allergisjukdomar

Allergisjukdomar brukar delas in i olika grupper beroende på vilken del av kroppen som får symtom.

Allergisk rinit - "hösnuva"

Uppkommer när allergen fastnar i näsans slemhinna och visar sig med klassiska allergisymtom som upprepade nysningar, rinnsnuva, nästäppa, klåda i näsan, och kliande och rinnande ögon. Den vanligaste orsaken bakom säsongsbunden hösnuva är allergi mot björk- och gräspollen. Helårsrinit (perenn rinit) orsakas ofta av allergi mot pälsdjur eller kvalster. Över 70 procent av de som drabbas av allergisk rinit får symtom både från näsan och ögonen.

Allergisk konjunktivit

Innebär att ögonen reagerar på ett allergen och blir inflammerade, ofta till följd av rinit. Kliande, röda, rinnande och svullna ögon är vanliga symtom på allergisk konjunktivit, som ofta uppstår under pollensäsongen men kan förekomma året runt. Inflammationen kan bland annat utlösas av pollen, kvalster eller husdjur som hund, katt, kanin, häst och marsvin.

Atopisk dermatit

Kallas också för atopiskt eksem och innebär ofta att man får kliande, rodnande utslag i ansikte och på armbågar och knän, som kan leda till att huden flagar av. Ibland kan eksemet vätska sig och ibland är det väldigt torrt. Besvären kan utlösas eller försämras av luftburna allergen, exempelvis från pälsdjur, kontakt med allergiframkallande ämnen som nickel, och av viss mat, framförallt hos små barn. Några livsmedel som orsakar allergier är mjölk, ägg, vete, soja, nötter och fisk. Ungefär hälften av alla barn som har atopiskt eksem får allergisk rinit eller astma senare i livet.

Urtikaria och nässelutslag

Urtikaria kallas även för nässelutslag och kännetecknas av ett eller flera blekröda upphöjningar i huden som kliar. Utslagen kan variera i form och storlek - ibland syns bara något enstaka och ibland förekommer de i grupp. Nässelutslag kan utlösas av många olika faktorer men ofta är det en infektion, magbesvär eller födoämnesallergi som ligger bakom. Var vaksam på om tungan och läpparna börjar domna eller om du bli röd i ansiktet - det kan tyda på att utslagen håller på att leda till en allergisk chock.

Astma

Kopplingen mellan astma och allergi är stark - cirka 80 procent av alla astmatiker har besvär med allergisk rinit och cirka 70 procent av alla allergiker känner av astmasymtom. Astma är en kronisk lungsjukdom som kan yttra sig sig genom andningssvårigheter, pipande och väsande i bröstet, andfåddhet och långvarig hosta. Om du är allergisk mot pollen, pälsdjur, kvalster eller viss mat är risken för att utveckla astma särskilt stor. Tobaksrök, kall luft och ansträngning kan förvärra astmasymtomen.

Anafylaxi

I sällsynta fall kan allergi mot viss mat, insektsbett, läkemedel eller latex leda till en allergisk chock som i värsta fall kan vara livshotande. Det här kallas också för anafylaktisk chock och innebär att blodkärlen utvidgas kraftigt och blodtrycket sänks dramatiskt efter att man har fått i sig något man inte tål. Förutom blodtrycksfall kan symtom på anafylaxi vara klåda, nässelutslag, svullna läppar, ögon, mun och svalg, yrsel, illamående, kräkningar, andningssvårigheter, dödsångest och medvetslöshet. Symtomen kan snabbt bli akuta och kräver omedelbar vård.

Mag- och tarmsymtom

Födoämnesallergi kan leda till diarré, magsmärtor, viktnedgång, illamående och kräkningar, både hos barn och vuxna. Barn upp till tre år är ofta allergiska mot ägg, mjölk, vete och sojabönor. För äldre barn och vuxna är det i regel ägg, mjölk, skaldjur, vete, jordnötter och trädnötter, samt frukt och grönsaker som utlöser besvären.

Film: Nästäppa trots allergibehandling? Så blir du fri från allergiska besvär!