Allergisk astma
Det finns i stort sett två typer av astma: allergisk och icke-allergisk astma. Allergisk astma, eller så kallad atopisk astma, är den vanligaste typen av astma hos barn och ungdomar. Ungefär 90 procent av astmatiska barn har både allergi och astma, jämfört med 50 procent av vuxna astmatiker. Ungefär en tredjedel av alla barn med astma får sjukdomen innan de fyller två år och hos de flesta är den helt utvecklad innan skolåldern. Den vanligaste anledningen till att man får allergisk astma är att någon eller båda av föräldrarna också har det, det finns en ärftlighet.
Om du är allergisk betyder det att ditt immunförsvar överreagerar på vissa ämnen som egentligen inte är farliga, till exempel pälsdjur, pollen, kvalster eller vissa livsmedel. När du kommer i kontakt med ämnet som du är överkänslig mot bildar kroppen något som kallas IgE-antikroppar. Antikropparna sätter igång en allergisk reaktion som gör att ögonen börjar tåras, klia och bli röda. Nysningar och hösnuva är andra vanliga tecken på allergi. Om du har allergisk astma kan den allergiska reaktionen också sätta igång dina astmasymtom. Det kan vara svårt att helt och hållet medicinera bort allergi men genom att undvika ämnena som du är överkänslig mot och sköta din astmabehandling är chanserna goda att du kan undvika ett astmaanfall. Kom ihåg att astma och allergi inte är samma sak, utan måste behandlas med olika mediciner.
När pälsdjur utlöser astma och allergi
Pälsdjursallergier utvecklas oftast i barndomen och innebär att man reagerar på ämnen som finns i djurets urin, saliv eller talgkörtlar. Det är alltså inte själva pälsen som framkallar allergi. Allergin kan bryta ut såväl inomhus som utomhus, ibland till och med när du står flera meter från djuret som du är allergisk mot. Man kan bli allergisk mot vilket pälsdjur som helst, men i Sverige är allergier mot hund, katt och häst vanligast. Allergener från pälsdjur kan lätt spridas genom ägarnas kläder och hår. Därför finns de nästan överallt - på bussar, i skolor, på arbetsplatser och offentliga platser - oavsett om det har varit några djur där eller inte. Särskilt kattallergener har en förmåga att nästla sig in överallt och kan finnas kvar i bostaden flera år efter att katten tagits bort.
Kan jag skaffa hund eller katt om jag har allergi?
Många drömmer om att ha hund eller katt trots att de har allergi och en del pälsdjursallergiker verkar kunna tolerera vissa hundraser. Mängden allergener kan variera stort från hund till hund och tyvärr finns det inga pälsdjur som är helt allergisäkra. Katt, astma och allergi är sällan en bra kombination. Är du allergisk mot ett pälsdjur ökar dessutom risken för att du kommer att bli allergisk mot andra, så därför är det bäst att inte ha några pälsdjur i hemmet om du har allergisk astma. Även om du bara har lindriga symtom kan de i längden leda till kronisk astma om du ständigt är i kontakt med något som du är allergisk mot. Däremot är det möjligt att du kan klappa andras husdjur utan problem om du sköter dina astma- och allergimediciner och använder sunt förnuft. Sköldpaddor, ormar och ödlor finns alltid som alternativ om du kan tänka dig ett husdjur utan päls!
Pollen
Pollenallergier frodas som värst på våren och försommaren, då pollen från lövträd blommar. I Sverige är det björkpollen som orsakar flest allergier men många är också överkänsliga mot pollen från al, hassel, bok och ek. Ibland reagerar lövträdsallergiker också mot nötter, äpplen, stenfrukter och råa morötter. Om du äter något du inte tål kan det hända att det börjar klia i halsen eller att du får nästäppa eller astma.
Om du är allergisk mot pollen är det bra att boka tid hos läkare redan innan säsongen sätter igång för att få ordning på alla mediciner, så att du kan börja behandla tidigt. Pollenrapporterna på text-TV, i tidningarna och på internet kan hjälpa dig att hålla koll på prognoserna från tidig vår till sen höst. Du kan också ladda ner Apotekets mobiltelefonapp Pollenkoll, som ger pollenprognoser för flera dagar framåt, baserat på var du befinner dig.
Andra allergier
Många som har allergisk astma är överkänsliga mot kvalster. Kvalster är mikroskopiska djur som är vanligast i södra och västra Sverige men finns överallt där ventilationen är dålig. De lever av hudavlagringar och trivs i varma och fuktiga miljöer, framförallt i sängar. Det går inte att helt bli av med kvalstren men du kan minska mängden genom att vädra, hålla temperaturen nere i sovrummet och se till att damm inte samlas. Ibland behövs kvalsterskydd.
Vissa astmatiker är också allergiska mot bin och getingar. Bi- och getingstick kan orsaka kraftiga allergiska reaktioner som i värsta fall kan vara livshotande. Om du vet att du är överkänslig kan det vara bra att göra en allergivaccination mot bi/geting.
Har du koll på din allergi?
Gör vårt självtest och ta reda på om din allergi är under kontroll.
Har du astma?
Mellan åtta och tio procent av Sveriges befolkning lider av astma. Vad vi vet. Många fler kan vara drabbade utan att ha fått en diagnos.