AllmänhetVårdpersonal
Nyheter
Astmalinjen

Sex olika gener kan ligga bakom astma

Sex olika genvarianter kan förklara fyra av tio fall av astma hos barn. Det visar en ny stor internationell kartläggning som omfattar över 26000 personer i 14 länder, däribland nära 500 barn i Sverige.

Läs mer

Astmalinjen

Vältränade idrottare får oftare astma Hur ska barn och vuxna träna?

Ekonomi Långvarig fysisk ansträngning kan kopplas till en ökad risk att utveckla astma. Störst risk verkar utövarna ha i uthållighetsidrotter som cykling, maratonlöpning, simning och längdskidåkning.

Läs mer

Astmalinjen

Barn i fokus på Allergistämma 2010

Ekonomi Välkommen till Allergistämma 2010, där många seminarier har fokus på barn! Kom och ta del av den senaste forskningen om till exempel barneksem, hantering av matallergi i förskola och skola, om astma och idrott och hur det kan vara att lev...

Läs mer

Astmalinjen

Gratis lungtest på Stockholms central

Dödligheten i KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, har nästan fördubblats i Sverige på 20 år. Astma är en av våra vanligaste folksjukdomar.

Läs mer

Astmalinjen

Svinskötare får mer andningsproblem - Gotlandsnytt | Sveriges Radio

Grisbönder drabbas i större utsträckning än andra av luftvägssjukdomar, som annars mest drabbar rökare. Den som jobbar med grisar kan, mer än andra, riskera att få sjukdomar som kronisk bronkit och kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL, en diagno...

Läs mer

Astmalinjen

Tidig mens kan ge sämre lungfunktion

Kvinnor som hade sin första menstruation tidigt har sämre lungfunktion och drabbas oftare av astma än de som får mens i tonåren.

Läs mer

Astmalinjen

Varför hostar barn? Hur du kan behandla och förebygga.

Luftvägarna är känsliga för omgivningen och särskilt barn drabbas ofta av hosta. Eftersom hosta kan vara såväl jobbig som skrämmande reder vi ut viktiga aspekter.

Läs mer

Astmalinjen

Västsverige bäst på KOL-behandling

Västsverige placerar sig på en delad första plats när de nordiska ländernas KOL-vård som för första gången jämförs med varandra.

Läs mer

Astmalinjen

Gener kan förklara stor andel av barnastma

Ett internationellt forskarlag, där bland andra forskare från Karolinska Institutet ingår, har hittat sex genvarianter som kan förklara närmare 40 procent av alla fall av astma hos barn. Studien bygger på en genetisk kartläggning av 10365 astmat...

Läs mer

Astmalinjen

Ledtrådar om barnastma

Små genetiska skillnader kan förklara varför vissa barn drabbas av astma. Forskare från bland annat Sverige har i en omfattande studie hittat ledtrådar som kan underlätta vägar till behandling.

Läs mer