AllmänhetVårdpersonal
Hur vet jag om jag har allergi

Misstänker du allergi? Gör en allergiutredning!

Kvinna snyter sig och undrar om hon har allergi

Om du misstänker allergi är det viktigt att ta symtomen på allvar och göra en allergiutredning. Då blir det tydligt vad du är överkänslig mot och vilka allergener som faktiskt behöver undvikas för att du ska må bra. Sök dig därför till närmaste vårdcentral om du misstänker att du är allergisk.

Diagnos med hjälp av pricktest

Det första som doktorn vill veta är "sjukdomshistorien". Doktorn kommer exempelvis vilja veta vilka symtom som brukar förekomma och när de uppstår och om det finns allergi i släkten? Därefter brukar doktorn undersöka näsa och lungor.

Oftast görs ett pricktest för att ta reda på exakt vilket ämne som orsakar allergin. Man droppar då på olika allergiframkallande ämnen på underarmens insida. Sedan prickar man dropparna och huden med en lansett (det gör inte ont). Om man är allergisk brukar det uppstå en svullnad och rodnad på droppens plats efter ungefär en kvart. Ibland tas också blodprover för att utreda allergin.

Om du får en allergidiagnos, är det bra att veta att det finns olika behandlingar som lindrar symtomen. Ta hjälp av doktorn om du inte får bukt på de allergiska besvären. Det är fullt möjligt att vara symtomfri med hjälp av en behandling som fungerar.

Läs mer om allergi

Har du koll på din allergi?

Gör vårt självtest och ta reda på om din allergi är under kontroll.

Till testet!

Beställ broschyr om allergi

Broschyren tar bl.a. upp symtom vid allergi, vad som händer i kroppen vid en allergisk reaktion och hur sjukdomen vanligen behandlas.

Beställ broschyren!