Nässköljning kan lindra allergin

Om du ofta får nästäppa, rinnsnuva eller nysningar på grund av din allergi, kan det vara värt att pröva nässköljning med saltvatten. Att skölja näsan med koksaltlösning är en gammal tradition som kan lindra dina symtom och förebygga besvär i de övre luftvägarna.

När man är allergisk fastnar irriterande ämnen, så kallade allergen, från exempelvis pollen, pälsdjur eller kvalster på näsans slemhinna och det blir då svårt för näsan att göra sitt jobb. Näsan är nämligen inte bara vårt luktorgan, den hjälper också till att filtrera, fukta och värma luften som vi andas in. Genom nässköljning spolas allergenet bort från näsans slemhinna och flimmerhår, vilket lindrar den allergiska reaktionen. En del studier tyder också på att koksaltet har antiinflammatoriska effekter.

Det går inte att bota allergi med nässköljning men många upplever att det leder till bättre livskvalitet och färre besvär. Att skölja näsan är helt ofarligt så länge saltvattnet inte är för starkt och rekommenderas ofta av läkare som komplement till vanliga allergimediciner.

Hur går en nässköljning till?

När man sköljer näsan rinner vattnet från den ena näsborren till den andra genom ett hålrum i den vägg som annars separerar näsborrarna. Koksaltlösningen kan du lätt blanda själv och särskilda nässköljare som sticks in i ena näsborren finns att köpa på apotek. Det finns också flera olika nässköljningskannor i keramik att köpa på nätet. För att inte slemhinnorna i näsan ska bli irriterade ska sköljvattnet ha samma salthalt som kroppen, 0,9 procent. Det får man genom att blanda en tesked vanligt bordssalt med en halv liter kranvatten. Skönast är det om vattnet har samma temperatur som kroppen.

Gör så här när du sköljer näsan:

  1. Blanda saltvatten i näskannan och se till att saltet löses upp ordentligt
  2. Ställ dig vid ett handfat och stick in pipen i den ena näsborren
  3. Böj huvudet och överkroppen lite åt sidan och låt kannan följa med. Andas genom munnen och låt vattnet rinna från den ena näsborren till den andra
  4. När ungefär hälften av vattnet har runnit igenom, snyt dig genom den sköljda näsborren. Blås ut försiktigt och stötvis, inte så hårt att trumhinnan buktar ut
  5. Upprepa med den andra näsborren

Förkylning eller allergi?

Kan du skilja mellan förkylning och allergiska symtom?

En del tror att de är förkylda när de i själva verket är allergiska. Då gäller det att veta hur du skiljer symtomen åt mellan förkylning och allergi.

Läs mer här om skillnaderna mellan förkylning och allergi


När ska jag skölja näsan?

En del sköljer näsan varje dag i förebyggande syfte medan andra bara sköljer när de har besvär. Om hösnuvan är värst på natten kan det vara bra att skölja innan man går och lägger sig. Om du sköljer regelbundet är det bäst att använda rent salt utan tillsatsämnen, som exempelvis jod. Du kan också köpa färdigblandade koksaltdroppar och koksaltspray på apotek.

Nässköljning kan hjälpa både vid allergisk snuva och vid vanlig förkylning, genom att slem, allergener och bakterier spolas bort och nässlemhinnan återfuktas. Även de som arbetar i dammiga eller rökiga miljöer kan ha nytta av att skölja näsan med saltvatten. Det finns inga kända biverkningar av nässköljning, men om du har en öroninflammation eller andra problem med öronen är det bäst att prata med en läkare först. Fråga också en läkare innan du sköljer näsan på ditt barn.

Saltvattenssköljning ersätter inte traditionell allergibehandling, som nässpray, men kan gärna användas som ett komplement. Skölj i så fall näsan innan du tar sprayen, så att slemhinnan är ren när du sprayar. Börja gärna med sköljningen innan besvären har blivit för stora – då brukar den nämligen ha bäst effekt!