Behandla själv med allergitabletter

Hösnuva och klåda i ögonen är aldrig roligt att få, men som tur är finns det receptfria allergitabletter som kan hjälpa mot lindriga allergiska besvär. Det aktiva ämnet i de flesta allergitabletter är antihistamin och de används för att behandla många olika typer av lindriga allergier, bland annat mot pollen, pälsdjur och kvalster.

Antihistamintabletter brukar ha bra effekt på lindriga och kortvariga besvär. De lindrar rinnsnuva, nysningar, klåda i näsan och besvär i ögonen men fungerar sämre mot nästäppa. Du kan prova att behandla dig själv med receptfria mediciner i två veckor, men om det inte räcker för att bli av med symtomen behöver du kontakta läkare. Det kan hända att du behöver andra tabletter eller en annan typ av medicin, till exempel nässpray med kortison och antihistamin. Tänk på att du ska vara helt besvärsfri för att din allergi ska vara välbehandlad.

Hur fungerar antihistamintabletter?

När allergen (irriterande ämnen) från till exempel pollen och pälsdjur virvlar omkring i luften kan de fastna i kroppens slemhinnor i ögonen, näsan och lungorna. Hos en person som är allergisk överreagerar immunförsvaret på allergenet och speciella mastceller släpper då ifrån sig histamin och andra ämnen. När histaminet frigörs ökas blodvätskans förmåga att tränga ut ur blodkärlen och det är det som gör att näsan svullnar och blir täppt. Histaminet stimulerar även vissa slemproducerande körtlar i bland annat näsan, vilket gör att näsan rinner. Det gör också att man drabbas av nysattacker och får klåda i näsan och ögonen. Ibland kliar det även i munnen och svalget.

Antihistamintabletterna blockerar effekten av histaminet som frigörs vid den allergiska reaktionen och lindrar på så vis symtomen. Och de hjälper snabbt – vanligtvis inom en timma. Vissa äldre antihistamintabletter kan orsaka trötthet och ska därför helst tas på kvällen. Med nyare mediciner är det dock ovanligt att man blir trött.

När allergitabletterna inte hjälper

För de flesta räcker det inte att ta receptfria allergitabletter för att bli helt bra i sin allergi. Kontakta i så fall din läkare, så att du kan få göra en ordentlig allergiutredning. Vanligtvis brukar man då kombinera antihistaminet med kortison för att även behandla den underliggande inflammationen som orsakas av allergin. Kortisonet dämpar inflammationen i nässlemhinnan och hindrar den från att sprida sig, medan antihistaminet motverkar den allergiska reaktionen. Fördelen med ett kombinationspreparat är att det både verkar snabbt – inom 15 minuter – och är effektivt mot alla vanliga allergisymtom, även nästäppa. Nässpray som kombinerar kortison och antihistamin kan skrivas ut av läkare om receptfria läkemedel inte har hjälpt dig bli av med allergibesvären.

Om du har väldigt svår allergi kan läkaren ibland skriva ut kortisontabletter. Eftersom kortison kan påverka ämnesomsättningen och leda till att man får svullna händer och fötter, brukar man endast ta detta i kortare kurer.

Det är viktigt att du inte ger med dig förrän du är helt fri från besvär! Allergisk snuva som inte behandlas ordentligt kan nämligen på sikt leda till astma och kroniska skador på luftrören.