Pollenallergi

Om du ofta är täppt i näsan, nyser och har kliande och irriterade ögon under vår- och sommarhalvåret finns det risk för att du är allergisk mot pollen. Pollenallergi har ökat de senaste 20 åren och idag är var femte svensk drabbad. Ofta visar sig de första symtomen i barndomen eller tonåren, men för många minskar besvären med åldern. Vanligast är det att man är allergisk mot pollen från björk eller gräs, men många andra träd och växter kan också ge besvär.

Pollenallergi av grönskande äng och träd

Forskarna vet inte säkert vad som orsakar pollenallergi, men risken för att drabbas ökar om en eller båda föräldrarna har allergi. Om du misstänker att du är allergisk mot pollen är det viktigt att kontakta läkare, så att dina besvär kan utredas ordentligt. Pollenallergi kan inte förebyggas helt men det finns saker som du kan göra för att må bättre och med rätt behandling behöver inte din livskvalitet bli lidande under pollensäsongen.

Symtom på pollenallergi

Pollenallergi uppstår när immunförsvaret överreagerar på frömjöl i luften och bildar allergiantikroppar som placerar sig på så kallade mastceller i näsans, luftrörens och ögonens slemhinnor. Mastcellerna innehåller histamin och andra retande ämnen som frigörs när pollenkorn kommer in i kroppen, vilket leder till allergiska symtom. Pollenallergi kan ibland misstas för en långdragen förkylning eftersom symtomen kan vara snarlika, men det finns också viktiga skillnader.

Symtom Pollenallergi Förkylning
Näsa och hals Näsan kliar, rinner och är täppt. Lättflytande snuva. Nysattacker med många nysningar i sträck. Klåda i halsen Näsan rinner och är täppt. Snuvan blir ofta trögflytande efter en tid. Sporadiska nysningar. Ont i halsen
Ögon Svullna, kliar, röda, irriterade  
Kroppstemperatur I regel ingen feber Låg feber kan förekomma
Varaktighet Kan vara i flera veckor, återkommer varje år Går ofta över av sig själv inom någon vecka

Allergi kan också göra att man får huvudvärk och känner sig tröttare än vanligt när det är som mest pollen i luften. En del får även hosta och retningar i luftvägarna, vilket kan tyda på att man har astma. Då är det extra viktigt att söka läkarhjälp för att få bukt med symtomen, eftersom obehandlad astma kan leda till långvariga besvär i luftrören. En tredjedel av alla pollenallergiker utvecklar astma under pollensäsongen. Astmabesvären blir oftast värre de dagar då det är mycket pollen i luften.

Om man har pollenallergi är det vanligt att man också blir överkänslig mot vissa livsmedel, som äpplen, stenfrukter, jordgubbar, selleri och nötter. Man brukar kalla detta för korsallergi. Vanliga symtom vid korsallergi är att läpparna kan svullna och att det kliar i halsen. Det är långt ifrån alla pollenallergiker

Hur länge varar pollensäsongen?

Pollensäsongen i Sverige varierar från år till år men kan börja så tidigt som i slutet av februari och vara ända tills början av september. Säsongen brukar delas in i olika besvärsperioder, eftersom olika pollentyper blommar vid varierande tidpunkter. Om man är allergisk tidigt om våren kan det exempelvis vara hasselpollen eller alpollen som är orsaken, eftersom dessa träd pollinerar tidigt på året. Under senvåren är det vanligt att få besvär av björkpollen, almpollen och ekpollen. Mitt i sommaren brukar gräspollen vara det stora problemet och i slutet av sommaren gråbopollen. Alm, ambrosia, bok, ek, groblad, sälg och pil är andra exempel på träd och växter som ger ifrån sig allergiframkallande pollen. Även sporer från ormbunkar, svampar och mossor kan framkalla allergi och astma. Om du vill se när olika typer av pollen uppträder kan du läsa om det i vår pollenkalender.

Pollenkalender

Pollenkalendern hjälper dig se när olika typer av pollen vanligtvis uppträder. Du kan även ladda ned kalendern i pdf-format. Klicka på kalendern för att ladda ned den i A4-format.

Leva med pollenallergi

Milda symtom på pollenallergi kan ofta lindras med receptfria läkemedel som allergitabletter och nässpray med kortison. För dem med lite kraftigare besvär ger dock denna behandling inte tillräcklig hjälp och då är det viktigt att kontakta läkare. Läkaren kan då göra en allergiutredning och skriva ut receptbelagda läkemedel som lindrar symtomen mer effektivt. Om man har riktigt svåra symtom trots behandling kan man även erbjudas allergivaccination.

Det finns också vissa saker som du själv kan göra för att lindra dina symtom och leva ett friskare liv under pollensäsongen, trots allergin:

  • Var förberedd och kom ihåg att ta dina mediciner.
  • Följ pollenprognoserna och anpassa dina aktiviteter och din medicinering därefter.
  • Vädra hemmet på morgonen, kvällen och efter att det har regnat, då pollenhalterna i luften oftast är lägre.
  • Var extra noga med att hålla rent i sovrummet. Håll dörren stängd så att pollen som flyger omkring i resten av bostaden inte kommer in i sovrummet och sätt eventuellt in en luftrenare.
  • Byt lakan ofta och tvätta håret innan du går och lägger dig, så tar du inte med dig pollen till sängen.
  • Stäng vädringsluckor och undvik att torka tvätt utomhus under våren och sommaren.
  • Undvik kontakt med husdjur eftersom de ofta har pollen i pälsen som de drar med sig in.
  • Klipp gräset innan det gått i blom och lek inte på nyklippt gräs.
  • Skölj näsan med vatten eller koksaltlösning för att få bort pollen i näsgången.
  • Träna inomhus när det är mycket pollen i luften.
  • Om din behandling inte hjälper dig - sök läkare för att diskutera om du kan få prova något annat eller t ex höja dosen.