Vad är korsallergi?

Om du har korsallergi betyder det att du ibland reagerar på liknande allergiämnen från en annan källa. Det beror på att proteinerna i vissa retande ämnen (allergener) från olika djur och växter är besläktade med varandra, och att immunförsvaret därför har svårt att skilja dem åt. Korsallergi är särskilt vanligt hos personer med pollenallergi, som kan bli överkänsliga mot exempelvis äpplen, nötter och stenfrukter. För pollenallergiker brukar korsallergin förvärras under pollensäsongen och en del måste då helt undvika viss mat.

Korsallergi förekommer också mellan olika födoämnen inom vissa matgrupper. Det innebär att en person som är allergisk mot en typ av stenfrukt, som persika, förmodligen också reagerar på aprikos, körsbär och plommon. Långt ifrån alla allergiker har av korsallergi men om du är en av dem är det bra att vara uppmärksam när du köper olika livsmedel, eftersom framförallt färdigmat kan innehålla dolda allergener. Ha också allergitabletter till hands ifall du får besvär, och var inte rädd för att prata med din läkare om medicinen inte hjälper. Det kan betyda att du behöver prova något annat.

Symtom på korsallergi

Några exempel på besvär i samband med korsallergi är svullna läppar som kan sticka och klia, och klåda i halsen eller munnen när man äter till exempel ett äpple eller nötter. Ungefär hälften av alla personer som är allergiska mot björk-, hassel- och alpollen får lindriga symtom som klåda i munnen när de äter hasselnötter. Många reagerar på samma sätt när de äter mandel, rå potatis, råa morötter och råa äpplen, eftersom de innehåller samma protein som pollen. Men korsallergi kan också leda till besvär med magen och tarmarna, som illamående, kräkningar och diarrée. Ibland kan man också få nässelutslag, nysningar samt rinnande och kliande ögon.

Precis som med andra allergiformer kan symtomen på korsallergi variera beroende på vad du är allergisk mot, hur känslig du är och hur mycket du får i dig av det retande ämnet. Oftast är det de allra känsligaste allergikerna som får korsallergi. Symtomen kan visa sig när som helst på året men är för det mesta lindriga. I sällsynta fall kan korsallergi dock leda till astmasymtom som andningsbesvär.

Olika typer av korsallergi

Inte sällan är det björkpollenallergiker som får problem med korsallergi. Allergi mot gråbopollen kan också ge kraftiga reaktioner mot vissa livsmedel, däremot är det ovanligt med korsallergi hos gräspollenallergiker. Det förekommer även korsreaktioner hos de som är allergiska mot latex (naturgummi), framförallt bland sjukvårdare och städpersonal, som använder gummihandskar. Det brukar yttra sig som eksem på den delen av huden som varit i kontakt med latex, men man kan också få klåda i munnen, andningssvårigheter och mag- och tarmbesvär.

Allergisk mot: Korsreagerar med:
Pollen Stenfrukter (plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin, mandel), äpple, päron, nötter (valnötter, hasselnötter, paranötter), jordnötter, kiwi, selleri, rotfrukter (morot, potatisskal), jordgubbar
Gräs Jordnötter, sojabönor, ärtor, tomat, lök
Gråbo Selleri, persilja, morot, vitlök, paprika, fänkål, banan, melon, vissa örtkryddor, kamomill, solrosfrö, muskotnöt
Husdammskvalster Snigel
Latex Banan, avokado, kastanj, nektarin, plommon, körsbär, jordnötter, skaldjur, tomat
Hönsfjädrar Ägg, kycklingkött

Om man är allergisk mot björkpollen kan det gå att äta frukterna eller grönsakerna som man reagerar på om de är kokade eller konserverade, eftersom allergenet i dem kan förändras. Observera dock att detta inte gäller mandlar, nötter och jordnötter. För de som är allergiska mot gråbo och gräs hjälper det inte heller att tillaga livsmedlen.

Behandling av korsallergi

I första hand ska du undvika att äta de livsmedel som du korsreagerar mot. Det är särskilt viktigt under pollensäsongen och om du är en mycket känslig allergiker. Läs innehållsförteckningar noggrant, eftersom exempelvis nötter och fröer ibland dyker upp där man minst väntar sig. Om du har pollenallergi är det viktigt att behandla den med effektiva mediciner i god tid, eftersom läkemedlen har bättre effekt ju tidigare behandlingen startas.

Vilken behandling som lämpar sig bäst beror på dina symtom. Om besvären kommer från näsan kan du pröva nässpray med antihistaminer eller kromoglikat. Symtom från ögonen brukar behandlas med ögondroppar, och om besvären kommer både från ögonen och näsan brukar tabletter med antihistamin vara effektiva. De här medicinerna kan köpas receptfritt på apotek och kan vid behov kombineras.

Om du inte känner dig bättre efter att ha medicinerat med receptfria preparat i två veckor behöver du kontakta vården. Beskriv då dina symtom och vilka mediciner du redan har provat, så kan en läkare hjälpa dig att hitta en annan behandling. Du ska inte behöva stå ut med att gå omkring med allergiska besvär!