Hur behandlas allergi?

Läkare och patient

Ingen vill vara allergisk – vare sig det är pälsdjur, pollen eller något annat som man inte tål. Men som tur är finns det idag effektiv behandling mot allergi. En del får tillräcklig hjälp av de receptfria allergimediciner som finns på apoteken. Men många får inte tillräcklig lindring av sina symtom från receptfria läkemedel – då är det dags att boka en tid hos läkare som kan förskriva effektivare allergiläkemedel vid behov.

Om du är osäker på vad som orsakar din allergi kan du behöva göra ett allergitest på din vårdcentral.

Det finns också allergimottagningar som din läkare kan skicka en remiss till om det behövs. De flesta allergier behandlas på liknande sätt men om du vet vad det är som du inte tål är det lättare att undvika de retande ämnena som gör att du blir allergisk.

Vilken behandling som passar dig bäst beror på vad du är allergisk mot, hur känslig du är och hur ofta du utsätts för det som du inte tål. Det är viktigt att du inte ger med dig förrän du har hittat en behandling som gör att du kan leva med din allergi och ha en god livskvalitet. Ingen ska behöva acceptera att gå omkring och känna sig snuvig och trött på grund av sin allergi. Det finns hjälp att få!

Vanliga allergiläkemedel

Receptfria läkemedel mot allergi

Antihistamin

Den första medicinen man brukar prova om allergin är lindrig och tillfällig är antihistamintabletter. Antihistamin blockerar den allergiska reaktionen i kroppen och används för att behandla allergi mot bland annat pollen, pälsdjur, kvalster, kyla, mögel och vissa födoämnen. De kan lindra klåda i näsa och ögon och minskar också rinnsnuva och nysningar. Antihistamin finns som tabletter, ögondroppar och nässpray. Effekten sätter in inom 15 minuter till en timme och ger därför en snabb symtomlindring på de mest akuta besvären. Dessa läkemedel kan köpas receptfritt på apoteket, men det går även att få dem på recept.

Kortison

Nässpray med kortison (glukokortikoider) kan hjälpa vid allergi. Kortisonet dämpar den inflammation som uppstår till följd av allergin och har en god effekt på främst nästäppa och rinnsnuva. En nackdel med kortison är att det tar tid innan effekten blir kännbar, vilket kan kännas frustrerande när symtomen är som jobbigast. Kortison är dock viktigt att använda regelbundet för att få bäst effekt. Vid milda besvär kan kortisonnässpray köpas receptfritt på apoteket, men man kan även få det utskrivet på recept. Om man fortfarande har besvär trots behandling eller vid mer långvariga besvär kan effektivare behandling förskrivas av läkare.

Receptbelagda läkemedel mot allergi

Nässpray med antihistamin och kortison

Det är inte ovanligt att enbart kortison eller enbart antihistamin ger otillräcklig effekt om man har mer besvärande symtom. En läkare kan då skriva ut en nässpray som innehåller både antihistamin och kortison. Behandlingen motarbetar då uppkomst av de symtom som orsakas av histaminet samtidigt som det även behandlar de symtom som orsakas av den inflammatoriska reaktionen vid allergi. Det innebär att man får god effekt på klådan i näsan, nysningar, rinnsnuva, nästäppa samt röda, rinnande och kliande ögon. Antihistaminet i nässprayen bidrar även till att effekten sätter in snabbare än nässpray som enbart innehåller kortison och en första lindring kan uppnås redan inom 15 minuter.

Kortisontabletter

Vid riktigt svåra symtom kan kortison även ges i tablettform under kortare period. Kortisontabletter dämpar inflammationen i kroppen och har god effekt på nästäppa och minskar även rinnsnuva och nysningar.

Eftersom kortisontabletter påverkar hela kroppen brukar man föredra en lokal behandling med nässpray, men om annan behandling inte räcker till kan man ta kortisontabletter under en kortare period för att få effektivare hjälp.

Allergivaccination (hyposensibilisering)

Om man har svåra symtom trots att man har testat all tillgänglig läkemedelsbehandling kan man behöva göra en allergivaccination. Det innebär att man under cirka 3-5 års tid injicerar mycket små mängder av det ämne man inte tål, för att immunförsvaret sakta ska vänja sig och inte reagera så starkt mot det man är allergisk mot. Man ökar alltså kroppens tröskel för det allergiframkallande ämnet, vilket innebär att den allergiska reaktionen försvagas. Behandlingen ges vanligen som (sprutor) på en allergimottagning och det krävs flera års behandling för att kroppen ska vänja sig, varför man endast får allergivaccinationer om annan behandling inte fungerar.